Μονή Δομιανών Δομιανοί - Ευρυτανία

Ιστορικά - Θρησκευτικά - Μουσεία - Φυσικό Κάλλος


Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Δομιανίτισσας

Το μοναστήρι των Δομιανών βρίσκεται στο χωριό Δομνιανοί Ευρυτανίας το οποίο πήρε το όνομα του από τον ηγούμενο του μοναστηριού Δαμιανό. Μέρος του μοναστηριού αποτελεί η εκκλησία της Παναγίας της Δομιανίτισσας που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και γιορτάζει κάθε 15 Αυγούστου.

 

Η εκκλησία της Παναγίας είναι χτισμένη το 1779 – 1787 στην θέση παλιότερης που είχε χτιστεί στις αρχές του 16ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1515 η οποία όμως είχε πυρποληθεί δύο φορές, την πρώτη φορά το 1611 λόγω του ότι οι μοναχοί πήγαν στην Τατάρνα όπου και συμμετείχαν σε προεπαναστατικά κινήματα και την δεύτερη το 1770 κατά την περίοδο των Ορλοφικών.

 

Η παράδοση λέει ότι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Δομιανίτισσας που πριν βρίσκονταν στο γειτονικό χωριό Βράχα είχε βρεθεί στα κλαδιά ενός πουρναριού (το οποίο υπάρχει ακόμη και σήμερα κοντά στην εκκλησία) καθώς από εκείνο το σημείο εξέπεμπε φως. Όταν οι κάτοικοι της Βράχας έμαθαν για το θαύμα προσπάθησαν να πάρουν την εικόνα, όμως όσες φορές και αν την πήραν τόσες φορές η εικόνα βρέθηκε ξανά στο ίδιο σημείο. Έτσι λοιπόν οι κάτοικοι των Δομιανών με την σειρά τους έχτισαν την εκκλησία της Παναγίας για να την στεγάσουν.

Πως θα πάτε

Ο προορισμός μας βρίσκεται ΒΔ από το Καρπενήσι.
Ξεκινάμε από την διασταύρωση των οδών Μπακογιάννη και Απόδημων Ευρυτάνων.

  1. Κατευθυνόμαστε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 2.8km φτάνουμε στην τοποθεσία Χαλίκι, εκεί στρίβουμε δεξιά στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου Νεράιδας προς τα χωριά Στένωμα, Δομιανοί και φυσικά την Μονή Δομιανών.
  2. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου Νεράιδας, σε 15km φτάνουμε στο χωριό Στένωμα.
  3. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου Νεράιδας, σε 5.6km φτάνουμε στο χωριό Παυλόπουλο.
  4. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου Νεράιδας, σε 2.4km φτάνουμε στο χωριό Παππαδιά.
  5. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου Νεράιδας, σε 8.4km φτάνουμε στο χωριό Δομιανοί.

Τώρα έχουμε δύο επιλογές για να προσεγγίσουμε το μοναστήρι:

  1. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου Νεράιδας, σε 2km περίπου βρίσκουμε στα αριστερά μας ένα χωματόδρομο. Ακολουθώντας τον χωματόδρομο σε περίπου 1km φτάνουμε στο μοναστήρι των Δομιανών. *
  2. Αφήνουμε το όχημα μας και συνεχίζουμε με τα πόδια κατηφορίζοντας από το κέντρο του χωριού προς το μοναστήρι, μία διαδρομή περίπου 200m.

* Ο χωματόδρομος είναι σχετικά βατός και σε ελάχιστα σημεία χρειάζεται προσοχή. Στην συνέχεια ο χωματόδρομος γίνεται τσιμεντένιος και τον διασχίζει κάθετα σε ένα σημείο του ένα μικρό ρυάκι.

** Σε περίπτωση κακοκαιρίας συνιστούμε να προτιμήσετε την δεύτερη επιλογή.

*** Ο πιο σύντομος δρόμος για το χωριό των Δομιανών και κατ επέκταση το Μοναστήρι των Δομιανών είναι μέσω του Βελουχίου και της σήραγγας που υπάρχει εκεί αλλά αυτή η διαδρομή δεν συνίσταται ειδικά τον χειμώνα γιατί ο δρόμος είναι κλειστός αρκετές φορές ακόμη και την άνοιξη. 

Πατήστε εδώ για να εμφανιστούν στο χάρτη τα υπόλοιπα σημεία ενδιαφέροντος αλλά και για να μπορείτε να υπολογίσετε τις αποστάσεις μεταξύ των σημείων που επιθυμείτε

4168
34.4
55
Προτείνουμε για την διαμονή σας

Δείτε επίσης...