Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Μικρού Χωριού Παλιό Μικρό Χωριό - Ευρυτανία

Ιστορικά - Θρησκευτικά - Μουσεία - Φυσικό Κάλλος


Οι αγώνες για Ανεξαρτησία και Δημοκρατία

Το Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο του Μικρού Χωριού βρίσκεται στο Παλιό Μικρό Χωριό, στεγάζεται στο πρώην Δημοτικό Σχολείο το οποίο χτίστηκε το 1934 με τις προσπάθειες και την προσωπική εργασία των κατοίκων του χωριού χρησιμοποιώντας υλικά από την περιοχή.

 

Τα εκθέματα του μουσείου προέρχονται από δωρεές κατοίκων του Μικρού Χωριού και εκτίθενται σε πέντε αίθουσες παρουσιάζοντας την καθημερινή ζωή των Μικροχωριτών αλλά και τους αγώνες για ανεξαρτησία και δημοκρατία από την Επανάσταση του 1821 ως τον B´ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Εθνική Αντίσταση. Τα εκθέματα κατατάσσονται σε ιστορικά έγγραφα, αυτοβιογραφικά κείμενα και οι γραπτές προσωπικές μαρτυρίες κατοίκων του χωριού που αναφέρονται σε περιστατικά και εμπειρίες σε χρόνια πολέμου ή ειρήνης, φωτογραφικό υλικό, ονόματα αγωνιστών, πεσόντων, εκτελεσθέντων και θυμάτων, εικόνες από την κατοχή, το χρονικό της ιστορικής μάχης του Μικρού Χωριού, απομεινάρια από το τυπογραφείο της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και οικιακό και αγροτικό εξοπλισμό.

 

Το μουσείο διαθέτει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στην οποία προβάλλεται βιντεοταινία με περιεχόμενο τις κύριες φάσεις εξέλιξης του Μικρού Χωριού αλλά και βιβλιοθήκη η οποία φιλοξενεί βιβλία με περιεχόμενο που εστιάζεται στο Μικρό Χωριό, την Ευρυτανία και την Ρούμελη γενικότερα.

Πως θα πάτε

Ο προορισμός μας βρίσκεται ΝΔ από το Καρπενήσι.
Ξεκινάμε από την διασταύρωση των οδών Μπακογιάννη και Απόδημων Ευρυτάνων.

  1. Κατευθυνόμαστε στην οδό Μπακογιάννη, σε 0.3km στα δεξιά μας βλέπουμε το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου, εμείς συνεχίζουμε στην αριστερή παρατεταμένη στροφή 180 μοιρών και αμέσως μετά στην δεξιά, η ονομασία του δρόμου αλλάζει και βρισκόμαστε πλέον στην οδό Παναγίας Προυσιωτίσης.
  2. Συνεχίζουμε στην Παναγίας Προυσιωτίσης, σε 0.6km και μετά από δύο διαδοχικές στροφές η πρώτη δεξιά και η δεύτερη αριστερή η ονομασία του δρόμου αλλάζει ξανά και βρισκόμαστε πλέον στην οδό Χρυσής Κατσαμπά.
  3. Συνεχίζουμε στην οδό Χρυσής Κατσαμπά, σε 0.8km φτάνουμε σε κόμβο όπου στρίβουμε δεξιά στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Προυσού – Καλλιθέας (η οποία μετονομάζεται σε Περιμετρική Καρπενησίου αν στρίψουμε αριστερά).
  4. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Προυσού – Καλλιθέας, σε 9.4km στρίβουμε δεξιά προς Νέο Μικρό Χωριό.
  5. Συνεχίζουμε την πορεία μας περνώντας μέσα από το Νέο Μικρό Χωριό, σε 3.2km φτάνουμε στην πλατεία του Παλιού Μικρού Χωριού.
  6. Διασχίζουμε με το όχημα μας με προσοχή την πλατεία του χωριού και σε 100m βλέπουμε στα αριστερά μας το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο του Μικρού Χωριού δίπλα από το καμπαναριό της εκκλησίας της Μεταμόρφωσης Του Σωτήρα.

*** Η πρόσβαση του μουσείου αλλά και του παλιού Μικρού Χωριού γενικότερα είναι πολύ εύκολη, ο δρόμος είναι σε καλή κατάσταση και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για το παρκάρισμα κατά την άφιξη σας.

Πατήστε εδώ για να εμφανιστούν στο χάρτη τα υπόλοιπα σημεία ενδιαφέροντος αλλά και για να μπορείτε να υπολογίσετε τις αποστάσεις μεταξύ των σημείων που επιθυμείτε

435
14.5
21
Προτείνουμε για την διαμονή σας

Δείτε επίσης...