Πεζοπορία: Άγιος Δημήτριος → Κεφαλόβρυσο → Κορυσχάδες → Γοργιανάδες → Χαλίκι

info-karpenisi Τετάρτη 18/3/2015 21:32
Από τον Καρπενησιώτη ποταμό στις Ιστορικές Κορυσχάδες
Ως σημείο έναρξης σε αυτή τη διαδρομή έχουμε ορίσει το λόφο του Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται νότια του Καρπενησίου. Απέχει από το κέντρο της πόλης με το αυτοκίνητο 3,5km σε απόσταση και περίπου 10 λεπτά σε ώρα (μέσο της περιφερειακής Καρπενησίου για την αποφυγή της κίνησης), ενώ με τα πόδια είναι 1,2km και 15 λεπτά αντίστοιχα (υπολογίστε την διαδρομή στο χάρτη Καρπενησίου). Η διαδρομή είναι εύκολη και βαθμολογείται με 2 σε κλίμακα από το 1 ως το 5 με αύξοντα βαθμό δυσκολίας.

Τα μονοπάτια που ακολουθούμε είναι το Μ15 που ξεκινάει από τον λόφο του Αγίου Δημητρίου και καταλήγει στον νερόμυλο του Θεμελή. Στην συνέχεια ακολουθούμε το μονοπάτι Μ17 που οδηγεί στο Ιστορικό Κεφαλόβρυσο. Συνεχίζουμε την διαδρομή μας ακολουθώντας το μονοπάτι Μ1 μέχρι το παλιό τοξωτό γεφύρι του Καρπενησιώτη ποταμού όπου και αρχίζει το μονοπάτι Μ19 που μας βγάζει στις Κορυσχάδες. Από εκεί ξεκινάει το μονοπάτι Μ20 που μας οδηγεί στον τελικό μας προορισμό στην τοποθεσία Χαλίκι. Από εδώ αν δεν έχουμε στην διάθεση μας μεταφορικό μέσο για την επιστροφή μας μπορούμε να κατευθυνθούμε προς το Καρπενήσι μέσο της Εθνικής Οδού Καρπενησίου Αγρινίου με τα πόδια καθώς η απόσταση είναι μικρότερη από 2km και μπορεί να την διανύσει κανείς σε περίπου 20 λεπτά (ο συγκεκριμένος δρόμος αν και είναι εθνική οδός δεν έχει μεγάλη κίνηση και συνηθίζεται για περιπάτους από κατοίκους της περιοχής).

Είμαστε λοιπόν στο λόφο του Αγίου Δημητρίου, αν επιλέξουμε το όχημα μας για να φτάσουμε εδώ δεν θα δυσκολευτούμε να βρούμε παρκινγκ είτε μιλάμε για αυτοκίνητο είτε για λεωφορείο.

Η σήμανση κίτρινου χρώματος του μονοπατιού Μ15 ξεκινάει από την πύλη στην βάση του λόφου και σχεδόν αμέσως μας οδηγεί μέσα από το όμορφο πευκοδάσος σε σχετική ταμπέλα που μας ενημερώνει για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε για τον Άγιο Δημήτριο αλλά και για την πορεία του μονοπατιού προς το Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου. Παρόλο που το Μ15 δεν περνά από αυτό το μικρό εκκλησάκι αξίζει μία μικρή παράκαμψη ώστε να το θαυμάσουμε μαζί φυσικά με την πανοραμική θέα που προσφέρει η κορυφή του λόφου προς το Καρπενήσι.

Ξαναπιάνουμε λοιπόν το μονοπάτι Μ15 αυτή τη φορά με κατεύθυνση το Κεφαλόβρυσο. Αρχίζουμε να κατεβαίνουμε προσεκτικά τον λόφο όπου καταλήγουμε σε λίγη ώρα νοτιοδυτικά του, σε αυτό το σημείο συναντάμε την Περιμετρική Οδό Καρπενησίου όπου περνάμε από κάτω της. Το υπόλοιπο τμήμα του μονοπατιού Μ15 είναι πάνω σε δασικό δρόμο που περνάει ενδιάμεσα από καλλιεργήσιμες εκτάσεις αλλά και κάποιες μικρές κτηνοτροφικές μονάδες πριν καταλήξει στο νερόμυλο του Θεμελή. Ο νερόμυλος αυτό βρίσκεται δίπλα από τον Καρπενησιώτη ποταμό όπου τον διασχίζουμε χάρις μία μικρή τσιμεντένια γεφυρούλα.

Σε αυτό το σημείο αφήνουμε το μονοπάτι Μ15 και κατευθυνόμαστε δυτικά με το μονοπάτι Μ17 προς το Ιστορικό Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου. Το χρώμα της σήμανσης αλλάζει από κίτρινο σε κόκκινο και μπαίνουμε στο ελατοδάσος στους πρόποδες του Κόνισκου, το τοπίο θα διαφοροποιηθεί μονάχα για λίγο όταν και θα πλησιάσουμε ξανά τον Καρπενησιώτη ποταμό και τα πλατάνια κάνουν την εμφάνιση τους. Καθώς φτάνουμε στο Ιστορικό Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου θα συναντήσουμε διαδοχικά το Κέντρο Κυκλοφοριακής Αγωγής και τις εγκαταστάσεις αντισφαίρισης ώσπου θα φτάσουμε στην διασταύρωση των μονοπατιών Μ17 και Μ1. Πριν ακολουθήσουμε το μονοπάτι Μ1 μπορούμε να κάνουμε μία μικρή παράκαμψη για να επισκεφτούμε τον ιστορικό χώρο με το μνημείο που είναι αφιερωμένο στον Μάρκο Μπότσαρη ο οποίος έχασε την ζωή του στις 9 Αυγούστου του 1823 σε μάχη εναντίων των Τούρκων.

Μετά την σύντομη παράκαμψη ακολουθούμε το μονοπάτι Μ1 με κόκκινη σήμανση προς το χωριό Κλαυσί όπως μας ενημερώνει σχετική ταμπέλα. Το μονοπάτι ξεκινάει στο δάσος νότια του Κεφαλόβρυσου, πηγαίνει προς τα δυτικά και μας οδηγεί σε ένα μικρό στολίδι, το γραφικό παλιό τοξωτό γεφύρι του Καρπενησιώτη Ποταμού.

Συνεχίσουμε στο μονοπάτι Μ19 με μπλε σήμανση έχοντας διασχίσει σχεδόν την μισή διαδρομή. Αφού περάσουμε κάθετα την Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου Προυσού χανόμαστε στο πλατανόδασος των Κορυσχάδων αρχίζοντας νοτιοανατολικά του χωριού και καταλήγοντας δυτικά του. Μία πλούσια σε νερά περιοχή με το τελευταίο τμήμα της πριν μπούμε στο χωριό να είναι εκπληκτικής ομορφιάς.

Τα πρώτα σπίτια κάνουν την εμφάνιση τους, βρισκόμαστε σε ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ευρυτανίας και συνάμα από το πιο ιστορικά. Στην πλατεία των Κορυσχάδων που τερματίζει το μονοπάτι Μ19 δεσπόζει η επιβλητική εκκλησία του Αγίου Αθανασίου με το μεγάλο καμπαναριό, χτίσμα του 1865. Το μεγάλο καμάρι όμως του χωριού δεν είναι άλλο από το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης που στεγάζεται στο σχολείο του χωριού, σχολείο στο οποίο τον Μάιο του 1944 έγινε η πρώτη Εθνοσυνέλευση κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Έχοντας φτάσει στο τέλος του το μονοπάτι Μ19 ακολουθούμε το Μ20 με μπλε σήμανση που μας βγάζει από το χωριό αφού πρώτα θαυμάσουμε μερικά μοναδικής ομορφιάς αρχοντικά πολλά από τα οποία λειτουργούν ως ξενώνες. Οδηγούμαστε βόρεια μέσο δασικού δρόμου, αφού διανύσουμε μία μεγάλη απόσταση προτού ο δρόμος φτάσει σε αδιέξοδο και χαθούμε ξανά για τα καλά στο δάσος ελάτης. Το μονοπάτι θα μας φέρει σε ένα σημείο όπου έχουμε την επιλογή να συνεχίσουμε προς την τοποθεσία Χαλίκι ή να κινηθούμε προς το χωριό Γοριανάδες, ένα χωριό που έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια με πολύ όμορφες και προσεγμένες πέτρινες κατασκευές κυρίως στα ανατολικά του. Σε αυτό οδηγούμαστε από ένα δασικό δρόμο καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμο μονοπάτι.

Επιστρέφουμε στο μονοπάτι Μ20 για να διανύσουμε το τελευταίο τμήμα της διαδρομής μας. Το τοπίο δεν αλλάζει καθώς είμαστε ακόμη στο πυκνό δάσος και κινούμαστε παράλληλα με την Εθνική Οδό Καρπενησίου Αγρινίου. Μετά από περίπου μισή ώρα Φτάνουμε στην τοποθεσία Χαλίκι. Εδώ μπορούμε να πάρουμε μία άποψη της διαδρομής που ακολουθήσαμε καθώς έχουμε πολύ καλή θέα από το Καρπενήσι και το λόφο του Αγίου Δημητρίου ως το γεφύρι του Καρπενησιώτη ποταμού και τις Γοριανάδες. Μπορούμε ακόμη να δούμε την Ψηλή Κορυφή του Βελουχίου αλλά και τις κορυφές της Καλιακούδας και της Χελιδόνας.

* Η όλη διαδρομή διαρκεί περίπου κάτι παραπάνω από 4 ώρες χωρίς όμως καμία στάση και με σταθερό ρυθμό περπατήματος, με δύο στάσεις μία στο Κεφαλόβρυσο και μία στις Κορυσχάδες αλλά και με πιο αργό ρυθμό είναι 6 ώρες γεμάτες.
 
Στοιχεία διαδρομής
Απόσταση έναρξης από το Καρπενήσι:
Καρπενήσι → Λόφος Αγίου Δημητρίου: 3,5km με αυτοκίνητο, 1,2km με τα πόδια
Ονομασία - κωδικοί μονοπατιών - χρώμα σήμανσης:
Άγιος Δημήτριος → Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου: Μ15 - κίτρινο & Μ17 - κόκκινο
Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου → Παλιό Τοξωτό Γεφύρι Καρπενησιώτη Ποταμού: Μ1 - κόκκινο
Παλιό Τοξωτό Γεφύρι Καρπενησιώτη Ποταμού → Κορυσχάδες: Μ19 - μπλε
Κορυσχάδες → Διασταύρωση για Χαλίκι και Γοριανάδες: Μ20 - μπλε
Διασταύρωση για Χαλίκι και Γοριανάδες → Γοριανάδες: Δεν υπάρχει σήμανση στο μονοπάτι
Διασταύρωση για Χαλίκι και Γοριανάδες → Χαλίκι: Μ20 - μπλε
Χιλιομετρικές Αποστάσεις:
Άγιος Δημήτριος → Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου: 3.5km
Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου → Παλιό Τοξωτό Γεφύρι Καρπενησιώτη Ποταμού: 1.4km
Παλιό Τοξωτό Γεφύρι Καρπενησιώτη Ποταμού → Κορυσχάδες: 2.3km
Κορυσχάδες → Διασταύρωση για Χαλίκι και Γοριανάδες: 3.5km
Διασταύρωση για Χαλίκι και Γοριανάδες → Γοριανάδες: 2.8km
Διασταύρωση για Χαλίκι και Γοριανάδες → Χαλίκι: 2.8km
Διάρκεια Διαδρομής:
Άγιος Δημήτριος → Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου: 0:50 ώρες
Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου → Παλιό Τοξωτό Γεφύρι Καρπενησιώτη Ποταμού: 0:25 ώρες
Παλιό Τοξωτό Γεφύρι Καρπενησιώτη Ποταμού → Κορυσχάδες: 0:40 ώρες
Κορυσχάδες → Διασταύρωση για Χαλίκι και Γοριανάδες: 0:55 ώρες
Διασταύρωση για Χαλίκι και Γοριανάδες → Γοριανάδες: 0:35 ώρες
Διασταύρωση για Χαλίκι και Γοριανάδες → Χαλίκι: 0:40 ώρες
Βαθμός Δυσκολίας:
Άγιος Δημήτριος → Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου: 1
Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου → Παλιό Τοξωτό Γεφύρι Καρπενησιώτη Ποταμού: 1
Παλιό Τοξωτό Γεφύρι Καρπενησιώτη Ποταμού → Κορυσχάδες: 2
Κορυσχάδες → Διασταύρωση για Χαλίκι και Γοριανάδες: 2
Διασταύρωση για Χαλίκι και Γοριανάδες → Γοριανάδες: 1
Διασταύρωση για Χαλίκι και Γοριανάδες → Χαλίκι: 2
Υψόμετρα:
Λόφος Αγίου Δημητρίου: 930m
Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου: 780m
Παλιό Τοξωτό Γεφύρι Καρπενησιώτη Ποταμού: 750m
Κορυσχάδες: 950m
Γοργιανάδες: 900m
Χαλίκι: 1100m

Εξοπλισμός για την διαδρομή:
• Μπαστούνι αναρρίχησης ή μπατόν για σκι
• Δεύτερο φανελάκι
• Ορειβατικά παπούτσια ή αθλητικά με αρκετά ανάγλυφη σόλα
• Φαρμακείο πρώτων βοηθειών
• Αντηλιακό για το πρόσωπο
• Νερό 500ml ή και 1lt αν γίνεται (ανάλογα την εποχή)
• Σνακ για κολατσιό
5670
19,1
4:05