Πεζοπορία: Ανιάδα → Λακκώματα → Καταφύγιο Καλιακούδας → Μεγάλο Χωριό

info-karpenisi Τετάρτη 18/3/2015 23:25
Έναρξη διαδρομής από την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο κέντρο του χωριού Ανιάδα 1150m Οι δύο κορυφές της Καλιακούδας Τοποθεσία Λακκώματα Τοποθεσία Λακκώματα - Στο βάθος η Κορυφή της Καλιακούδας Το Ξωκλήσι της Παναγίας Το Καταφύγιο της Καλιακούδας Η πέτρινη βρύση στο Καταφύγιο της Καλιακούδας Η πέτρινη βρύση στο Καταφύγιο της Καλιακούδας Η κορυφή της Καλιακούδας από το Καταφύγιο της Καλιακούδας Στο βάθος οι δύο κορυφές της Χελιδόνας από το Καταφύγιο της Καλιακούδας Το Ξωκλήσι της Παναγίας Η κορυφή της Καλιακούδας από το Ξωκλήσι της Παναγίας Το Μεγάλο Χωριό Μεγάλο Χωριό - Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Η κορυφή της Καλιακούδας Μεγάλο Χωριό - Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και γραφικά σοκάκια του χωριού Μεγάλο Χωριό - Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και γραφικά σοκάκια του χωριού Μεγάλο Χωριό - Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και γραφικά σοκάκια του χωριού Μεγάλο Χωριό - Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και γραφικά σοκάκια του χωριού Μεγάλο Χωριό - Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και γραφικά σοκάκια του χωριού Το Ρολόι στην Πλατεία του Μεγάλου Χωριού Τέλος διαδρομής στην πλατεία του Μεγάλου Χωριού 750m
Από την Ανιάδα στο γραφικό Μεγάλο Χωριό
Ως σημείο έναρξης σε αυτή τη διαδρομή έχουμε ορίσει το χωριό Ανιάδα το οποίο βρίσκεται νότια του Καρπενησίου σε υψόμετρο 1150m. Απέχει από το κέντρο της πόλης 19km σε απόσταση και περίπου 30 λεπτά σε ώρα (υπολογίστε την διαδρομή στο χάρτη Καρπενησίου). Η δυσκολία της διαδρομής φτάνει στο 2 σε κλίμακα από το 1 μέχρι το 5 με αύξοντα βαθμό δυσκολίας. Τα μονοπάτια που ακολουθούμε είναι το Μ5 με κίτρινη σήμανση το οποίο μας πηγαίνει μέχρι τα Λακκώματα και το ξωκλήσι της Παναγίας, το Μ4 με κόκκινη σήμανση το οποίο μας οδηγεί από εκεί στο Καταφύγιο της Καλιακούδας και τέλος το Μ3 με κόκκινη σήμανση που θα μας πάει στον προορισμό μας που είναι το Μεγάλο Χωριό.

Ξεκινάμε λοιπόν από την Ανιάδα και συγκεκριμένα από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με κατεύθυνση νοτιοδυτικά ακολουθώντας το μονοπάτι Μ5 προς την τοποθεσία Λακκώματα. Στην αρχή η διαδρομή είναι κατηφορική και μας οδηγεί στο δάσος νότια του χωριού. Σύντομα φτάνουμε σε ένα μικρό και όμορφο ποταμάκι το οποίο και διασχίζουμε. Από αυτό το σημείο αν και το μονοπάτι γίνεται ανηφορικό παραμένει βατό καθώς δεν έχει έντονη κλίση και είναι αρκετά καθαρό και ευδιάκριτο. Πρόκειται για μία πολύ όμορφη διαδρομή στην οποία εναλλάσσονται δύο κυρίως εικόνες, η μία όταν το μονοπάτι μας οδηγεί μέσα από τμήματα του δάσους που αποτελείται από έλατα και η άλλη όταν μας οδηγεί σε ξέφωτα προσφέροντας μας απλόχερα θέα στις γύρο βουνοκορφές.

Μετά από σχεδόν 3km φτάνουμε στην τοποθεσία Λακκώματα και το ξωκλήσι της Παναγίας στα 1400m. Σε αυτό το χώρο βρίσκεται και το Μνημείο που είναι αφιερωμένο στην μάχη της Καλιακούδας που έγινε στις 28-08-1823. Αυτό το σημείο είναι κομβικό καθώς αποτελεί διασταύρωση των μονοπατιών Μ5 το οποίο ακολουθήσαμε από την Ανιάδα και μας έφερε ως εδώ, του Μ3 που πηγαίνει στο Μεγάλο Χωριό και του Μ4 που καταλήγει στην Κορυφή της Καλιακούδας σε υψόμετρο 2111m αφού πρώτα περάσει από το Καταφύγιο της Καλιακούδας το οποίο απέχει μόλις 500m και βρίσκεται σε υψόμετρο 1500m.

Από την τοποθεσία Λακκώματα λοιπόν και το ξωκλήσι της Παναγίας ακολουθούμε το μονοπάτι Μ4 ως το Καταφύγιο της Καλιακούδας. Εδώ μπορούμε αν επιθυμούμε να κάνουμε μία σύντομη στάση για ξεκούραση, να ξεδιψάσουμε πίνοντας νερό από την πέτρινη βρύση που υπάρχει στο χώρο και φυσικά να θαυμάσουμε την θέα προς την Κορυφή της Καλιακούδας.

Για να φτάσουμε στον τελικό μας προορισμό που δεν είναι άλλος από το Μεγάλο Χωριό γυρνάμε ξανά στο ξωκλήσι της Παναγίας και ακολουθούμε το μονοπάτι Μ3. Το μεγαλύτερο μέρος του μονοπατιού αυτού περνάει μέσα από το δάσος νοτιοανατολικά του Μεγάλου Χωριού, δεν έχει μεγάλη κλίση και είναι και κατηφορικό κάτι που απαιτεί μικρότερη σωματική προσπάθεια απλά χρειάζεται λίγη προσοχή ειδικά σε μερικά σημεία όταν αυτό θα περνάει κάθετα τον δασικό δρόμο (ο δασικός δρόμος που οδηγεί από το Μεγάλο Χωριό στο χωριό Δολιανά ή αλλιώς Στουρνάρα, από αυτό το χωριό ξεκινάει και η πορεία για το φημισμένο φαράγγι Πάντα Βρέχει).

Φτάνοντας στο τελευταίο κομμάτι του μονοπατιού αφήνουμε πίσω μας το δάσος ελάτης που μόλις διασχίσαμε και ακολουθούμε ένα στενό δασικό δρόμο από τον οποίο μπορούμε να διακρίνουμε το Μικρό Χωριό αλλά και την κορυφή της Χελιδόνας. Ο δρόμος αυτός μας οδηγεί στα γραφικά σοκάκια νότια του Μεγάλου Χωριού δίνοντας μας την ευκαιρία να θαυμάσουμε μερικά παλιά πέτρινα αρχοντικά. Η διαδρομή φτάνει στο τέλος της όταν αντικρίσουμε το μεγάλο πέτρινο ρολόι του χωριού το οποίο βρίσκεται στην πλατεία του χωριού.
* Η όλη διαδρομή διαρκεί περίπου 3 ώρες χωρίς στάση και με σταθερό ρυθμό περπατήματος, με στάση αλλά και πιο αργό ρυθμό είναι κάτι λιγότερο από 5 ώρες.
 
Στοιχεία διαδρομής
Απόσταση έναρξης από το Καρπενήσι:
Καρπενήσι → Ανιάδα: 19km
Ονομασία - κωδικοί μονοπατιών - χρώμα σήμανσης:
Ανιάδα → Λακκώματα (Ξωκλήσι Παναγίας): Μ5 - κίτρινο
Λακκώματα (Ξωκλήσι Παναγίας) → Καταφύγιο Καλιακούδας: Μ4 - κόκκινο
Καταφύγιο Καλιακούδας → Λακκώματα (Ξωκλήσι Παναγίας): Μ4 - κόκκινο
Λακκώματα (Ξωκλήσι Παναγίας) → Μεγάλο Χωριό: Μ3 - κόκκινο
Χιλιομετρικές Αποστάσεις:
Ανιάδα → Λακκώματα (Εκκλησάκι Παναγίας): 3km
Λακκώματα (Εκκλησάκι Παναγίας) → Καταφύγιο Καλιακούδας: 0,5km
Καταφύγιο Καλιακούδας → Λακκώματα (Εκκλησάκι Παναγίας): 0,5km
Λακκώματα (Εκκλησάκι Παναγίας) → Μεγάλο Χωριό: 4,5km
Διάρκεια Διαδρομής:
Ανιάδα → Λακκώματα (Εκκλησάκι Παναγίας): 1:15 ώρες
Λακκώματα (Εκκλησάκι Παναγίας) → Καταφύγιο Καλιακούδας: 0:10 ώρες
Καταφύγιο Καλιακούδας → Λακκώματα (Εκκλησάκι Παναγίας): 0:10 ώρες
Λακκώματα (Εκκλησάκι Παναγίας) → Μεγάλο Χωριό: 1:30 ώρες
Βαθμός Δυσκολίας:
Ανιάδα → Λακκώματα (Εκκλησάκι Παναγίας): 2
Λακκώματα (Εκκλησάκι Παναγίας) → Καταφύγιο Καλιακούδας: 1
Καταφύγιο Καλιακούδας → Λακκώματα (Εκκλησάκι Παναγίας): 1
Λακκώματα (Εκκλησάκι Παναγίας) → Μεγάλο Χωριό: 2
Υψόμετρα:
Ανιάδα: 1150m
Λακκώματα: 1400m
Καταφύγιο Καλιακούδας: 1500m
Μεγάλο Χωριό: 750m

Εξοπλισμός για την διαδρομή:
• Μπαστούνι αναρρίχησης ή μπατόν για σκι
• Δεύτερο φανελάκι
• Ορειβατικά παπούτσια ή αθλητικά με αρκετά ανάγλυφη σόλα
• Φαρμακείο πρώτων βοηθειών
• Αντηλιακό για το πρόσωπο
• Νερό 500ml (ανάλογα την εποχή)
• Μικρό σνακ για κολατσιό
5785
8,5
3:00