Ημερίδα με θέμα την ενημέρωση, ανοικτή τοποθέτηση, και περαιτέρω δράση στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ

info-karpenisi Παρασκευή 28/3/2014 19:58

Η ανακοίνωση - κάλεσμα της Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος:

«Στις 6 Απριλίου, ημέρα Κυριακή και ώρα 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου με θέμα την ενημέρωση, ανοικτή τοποθέτηση, και περαιτέρω δράση στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ (ανεμογεννητριών και μικρών υδροηλεκτρικών).

Ήδη έχει αδειοδοτηθεί σε τελικό στάδιο η κορυφογραμμή Κοκκάλια - Γραμμένη Οξιά, η οποία ανά πάσα στιγμή πια, κινδυνεύει να χαθεί.

Το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Ευρυτανίας, για να σωθεί, χρειάζεται πια τη βοήθεια, τη συμμετοχή, τη παρουσία, και τη φωνή όλων μας».

Χάρτης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας



Το σχόλιο μας:

Για όσους δεν γνωρίζουν και θέλουν να μάθουν βέβαια να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά:

Η χώρα μας υποχρεούται από την ΕΕ μέχρι το 2020 να παράγει το 20% της ενέργειας που καταναλώνει από ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Αυτό είναι μεν δεσμευτικό αλλά δεν ακούγεται σαν κάτι κακό, ίσα ίσα που θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι επιτέλους τραβάμε μία σωστή και φιλική προς το περιβάλλον πορεία απεξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες, τα παράγωγα τους, τον λιγνίτη κλπ. Κάποια από τα παραπάνω τα εισάγουμε κιόλας με ότι αυτό συνεπάγεται και ως προς το ισοζύγιο εισαγωγών εξαγωγών. Και μακάρι να μπορούσε να παραχθεί όχι μόνο το 20% αλλά το 120% και να μπορούσε η χώρα μας να εξάγει ενέργεια η οποία θα προέρχεται από ΑΠΕ!

• Πως όμως να γίνει αυτό χωρίς να υποβαθμίσουμε ή έστω να υποβαθμίσουμε στο ελάχιστο το φυσικό περιβάλλον?

• Πως όμως να γίνει αυτό χωρίς να υποβαθμίσουμε ή έστω να υποβαθμίσουμε στο ελάχιστο την ποιότητα ζωής των κατοίκων?

• Πως όμως να γίνει αυτό όταν ο Χωροταξικός Σχεδιασμός για τις ΑΠΕ είναι τόσο μα τόσο πρόχειρα «καμωμένος»?

• Τελικά οι ΑΠΕ όμως είναι τόσο αθώες όσο δείχνουν, ή είναι όσο θέλουν να δείξουν όσοι βγάζουν κέρδος από αυτές?


Η άποψη μας είναι ασφαλώς και πρέπει να στραφούμε σε ΑΠΕ αλλά με ένα μελετημένο χωροταξικό σχεδιασμό και προς όφελος κυρίως του περιβάλλοντος που συνεπάγεται και του ανθρώπου ως σύνολο και όχι προς όφελος του επενδυτή ως μονάδα.

Η Ευρυτανία έδωσε κάποτε πολλά με την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών καθώς πολλά χωριά βυθίστηκαν κάτω από τα νερά της με τους ανθρώπους να χάνουν τις περιουσίες τους, μνημεία χάθηκαν επίσης. Τώρα θα πρέπει να δώσουμε ξανά «αίμα» με τα αιολικά και τα υδροηλεκτρικά φράγματα. Στην πρώτη περίπτωση ας πούμε ότι το κάναμε τουλάχιστον για την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και για όφελος του συνόλου, τώρα θα πρέπει να το κάνουμε για ποιον? Ποια είναι επίσης τα αντισταθμιστικά οφέλη?

Οφείλουμε να ενημερωθούμε για ένα τόσης σημασίας και έκτασης θέμα γι' αυτό είναι αναγκαίο να παρευρεθούμε όσοι το δυνατόν περισσότεροι στην ημερίδα της Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος.

Αν αγαπάς την Ευρυτανία τότε απόδειξέ το!

Η επίσημη σελίδα της Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος:

2482