Ξεκινάμε από το Μεγάλο Χωριό και ακολουθούμε το Μ4 το πιο δύσκολο μονοπάτι: Μεγάλο Χωριό → Κορυφή Καλιακούδας

info-karpenisi Κυριακή 20/10/2013 18:26

Βρισκόμαστε στο Μεγάλο Χωριό μετά την πεζοπορία μας από το χωριό Ανιάδα και τα μονοπάτια Μ5 και Μ3. Πριν κινηθούμε δυτικά και το μονοπάτι Μ21 προς το Παλιό Μικρό Χωριό θα κλίσουμε μία «μικρή εκκρεμότητα» στα….. 2111 μέτρα υψόμετρο, την κατάκτηση της Κορυφής της Καλιακούδας.

Η προσπάθεια μας αυτή θα μπορούσε να ξεκινήσει από το Καταφύγιο ή ακόμη και το διάσελο της Καλιακούδας, κάτι βέβαια που δεν συνιστούμε καθώς θα χανόταν όλη η ουσία της διαδρομής, η πεζοπορία μας θα γινόταν πολύ σύντομη και θα χάναμε τις όμορφες εναλλαγές της διαδρομής.

Έτσι λοιπόν αρχίζουμε από την πλατεία του Μεγάλου Χωριού στην οποία βρίσκεται και το πέτρινο ρολόι του χωριού. Ακολουθούμε το μονοπάτι Μ3 το οποίο μας οδηγεί μέσα από τα γραφικά σοκάκια του χωριού στο ελατοδάσος νότια από αυτό και έπειτα στο μικρό εκκλησάκι της Παναγίας λίγο πριν τα «Λακκώματα». Εδώ σηματοδοτείτε το τέλος του Μ3 μονοπατιού, ο βαθμός δυσκολίας του οποίου είναι 2 σε κλίμακα από το 1 μέχρι το 5 με αύξοντα βαθμό δυσκολίας.

Ακολουθούμε πλέον το μονοπάτι Μ4, σε περίπου 500 μέτρα φτάνουμε στο Καταφύγιο της Καλιακούδας. Κάπου εδώ μας αποκαλύπτεται και η πολυπόθητη κορυφή της Καλιακούδας και παίρνουμε μία γεύση για του τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Ο βαθμός δυσκολίας μέχρι το διάσελο της Καλιακούδας φτάνει στο 3, όσο δηλαδή το μέγιστο της διαδρομής Αγία Παρασκευή → Καραούλια → Ψηλή Κορυφή Βελουχίου που οδηγεί στο ψηλότερο σημείο της Ευρυτανίας.

Συνεχίζοντας στο Μ4 σε λιγότερο από μία ώρα θα έχουμε φτάσει στο Διάσελο της Καλιακούδας. Πλέον μας μένει το τελευταίο κομμάτι, το πιο δύσκολο, αυτό που θα μας οδηγήσει στην κορυφή και θα μας δώσει την ευκαιρία να απολαύσουμε την άγρια ομορφιά της Καλιακούδας...

Πατήστε παρακάτω για να σας εμφανιστεί η διαδρομή σε χάρτη αλλά και για να διαβάσετε την ακριβής περιγραφή της με όλα τα στοιχεία της.

Δείτε σε χάρτη την διαδρομή: Μεγάλο Χωριό → Κορυφή Καλιακούδας
3019