Κατσαντώνια 2016 | Σύλλογος Κεφαλοβρυσιωτών

info-karpenisi Πέμπτη 10/11/2016 3:32
* Μην ξεχάσετε να επιλέξετε από τις ρυθμίσεις (settings) την επιλογή 1080p HD ώστε να δείτε το βίντεο με την μέγιστη δυνατή ανάλυση!!
Κατσαντώνεια 2016

Για τέταρτη χρονιά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων σε συνεργασία με το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Βάλτου-Ξηρομέρου Ευρυτανίας, τον Δήμο Αγράφων και τον τοπικό πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Κεφαλοβρυσιωτών διοργάνωσε μία εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Σαρακατσάνο προεπαναστατικό ήρωα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Αυγούστου 2016 στη σπηλιά του Κατσαντώνη στο Σύχνικο Ευρυτανίας, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση προς τιμήν του Σαρακατσάνου Οπλαρχηγού. Όλη η εκδήλωση διοργανώθηκε στα πλαίσια της προσπάθειας της Ομοσπονδίας για την ανάδειξη των «Κατσαντώνειων».

Με την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στο Διάσελο της ιστορικής Φούρκας επιχειρήθηκε η αποκατάσταση του θανόντα ήρωα και η τοποθέτηση του στην ψιλότερη κορυφή των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης μιας και ο Κατσαντώνης ήταν η ίδια ενσάρκωση της άγριας Αγραφιώτικης Κλεφτουριάς. Από όλους τους ομιλητές τονίστηκε ο ρόλος του θρυλικού ήρωα ως προπομπού της Ελληνικής Επανάστασης καθώς επίσης έγινε και μνεία στην ξεχωριστή προσωπικότητα του «Σταυραετού των Αγράφων», όπως τον χαρακτήρισε ένας εκ των ομιλητών. Με το μνημόσυνο αποδόθηκε ελάχιστος φόρος τιμής στον ήρωα που πολέμησε με σθένος εναντίον στον Αλή Πασά ενώ συνελήφθηκε και βασανίστηκε έως θανάτου από τον Τούρκο κατακτητή.

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην εκδήλωση και με μεγάλη συγκίνηση και δέος παρακολούθησε την αναπαράσταση της σύλληψης του Κατσαντώνη και του αδερφού του Γιώργου Χασιώτη από τον Τουρκαλβανό ακόλουθο του Αλή Πασά, 'Αγο Μουχουρντάρη, καθώς και τα βασανιστήρια τους. Την αναπαράσταση του δρώμενου ανέλαβε και πραγματοποίησε με επιτυχία ο Σύλλογος Βάλτου-Ξηρομέρου Ευρυτανίας (εκπροσωπώντας την Π.Ο.Σ.Σ)

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτισαν οι: κ. Κουτσουπιάς Δημήτριος (μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων), κ. Κοντογιώργος (βουλευτής της Ν.Δ. του Ν.Ευρυτανίας), ο κ. Μπαμπαλής Θεόδωρος (δήμαρχος Αγράφων), κ. Κολοκότσιος Βασίλειος (πρόεδρος συλλόγου απανταχού Κεφαλοβρυσιωτών), ο κ. Τσιτσάνης Λάμπρος (περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδος) και η κυρία Κοντονάσιου Αγλαία (εκπρόσωπος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Βάλτου-Ξηρομέρου Ευρυτανίας) καθώς και εκπρόσωποι πολιτιστικών και λαογραφικών συλλόγων και τοπικών φορέων.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης θέλουν να ευχαριστήσουν θερμά όλο τον κόσμο που με την παρουσία του τίμησε την προσπάθεια αυτή και συνέβαλε στην επιτυχία της. Από τους διοργανωτές της εκδήλωσης δόθηκε η υπόσχεση ότι τα "Κατσαντώνεια" θα γίνουν πλέον θεσμός και σημείο αναφοράς για τους Σαρακατσάνους της περιοχής των Αγράφων.

πηγή: e-sarakatsanos.gr

2208